De laatste jaren ben ik gefascineerd door action painting en materialisme. Het werk van Pinot-Gallizio, Tápies en Bogart geeft me energie, maar ook uit schilderijen van Appel, Pollock, Armando en Raquel van Haver haal ik veel inspiratie. Hun vormen en kleuren maken me vrolijk.

Ik experimenteer graag met fel gekleurde verf, die ik met een spaan op het paneel aan breng. Soms strijk ik de verf er gelijk weer af om vervolgens een nieuwe laag toe te voegen. Gewoon om te kijken wat er gebeurt. Of ik voeg cirkels en lijnen toe, net zolang tot er een boeiend beeld ontstaat.

Ook maak ik onverwachte patronen door kwistig verf op doek te slingeren of te strijken. Hier doorheen komen soms strakke lijnen. Dit is symbolisch voor mijn dagelijkse dilemma: kies ik voor vrijheid of voor de beperking van structuur?

Zuinig doen met verf is er niet bij. Overal zie je dikke lagen, grove structuren en fleurige klodders die over de rand druipen. Noem het uitbundig of overdadig. Soms voel ik me in deze tijden ongemakkelijk bij dat kwistige materiaalgebruik. Maar dit is wie ik ben en dat moet er simpelweg uit.

Verf is voor mij ook een drager. Ik meng er gelmedium, zand, grind, plastic korrels enz. doorheen. De piepende installaties van Tinguely brachten mij bij ijzerwaren. Gecorrodeerde schroeven zijn prachtig. Knalrode overigens ook. Ik kan er uren naar kijken.

Als organisch chemicus vind ik het fascinerend dat spijkers doorroesten in zure acrylverf. En zout strandzand uit Gambia verandert gelmedium in een oncontroleerbare waterige vloeistof. Hierdoor ontstaan effecten waar ik geen invloed op heb.

Geheel tegen mijn gewoonte in werk ik nu ook met grote kwasten. Je kunt er zo lekker mee vegen en ze laten prachtige sporen na in dikke lagen verf. Zo ontstaan golvende landschappen die contrasteren met een egale achtergrond.

Een werk van 50 x 60 cm kost 325,- euro exclusief lijst. Kleinere werken zijn voordeliger, grotere duurder.

Wil je iets weten? Mail, app of bel me, altijd vrijblijvend. Doen!

Groeten Eug1

Bij de foto’s van mijn werken staat informatie. Als daar nb in staat is het werk niet beschikbaar.